Proszę o odpowiedź z wynikiem i sposobem bo z takimi przykładami mam problem. Z
Ja: Wykaż, że liczba 20092010−2*20092009+20092008 jest podzielne przez 2008
4 sty 19:33
Ja: Pomoże ktoś ?
4 sty 19:35
Mat: jak wielomian , W(x)/x−2008
4 sty 19:42
Mat: eee nie, źle, dobrze to napisałeś ?
4 sty 19:44
Ja: 20092010−2*20092009+20092008 jest podzielne przez 2008
Moze teraaz jeśniej
4 sty 19:44
Ja: Nie zauważyłem że muszę przy każdej cyfrze z potęgi pisać ^
4 sty 19:44
Saizou : 20092010−2*20092009+20092008=
20092008(20092−2*2009+1)=
20092008*(2009−1)2=
=20082*20092008
PS. jeśli chcesz pisać "długie" potęgi to a ⋀ { n } oczywiście bez przerw
4 sty 19:48
Ja: Ok, wielkie dzięki

Czyli tak jak myślałem wyłączanie czynnika
4 sty 19:50
Saizou : + wzór skróconego mnożenia (a−b)2
4 sty 19:53