Geometria analityczna w przestrzeni.
???: Obliczyć długość wektorów:
c=(δcosφ,δsinφ.h), gdzie δ≥0 oraz φ,h∊R
c=
√(δcosφ)2+(δsinφ)2+h2=
=
√δ2cos2φ2+δ2sin2φ2+h2
tak na marginesie to cos
2 + sin
2 = 1 gdyż to jedynka trygonometryczna
=
√δ2φ2+δ2+φ2+h2
wynik to
√δ2+h2
Bardzo was proszę o pomoc, pomóżcie mi i powiedźcie jak to zrobić...
4 sty 19:30
MQ: (δcosφ)2=δ2cos2φ
tak samo z sin
cos2φ+sin2φ=1
4 sty 20:02
???: Czyli mam rozumieć że kąt φ nie daje nam kwadratu tylko same φ
A więc zostaje mi samo: √δ2+δ2+h2, co z tym?
4 sty 20:10
Aga1.: √δ2(cos2φ2+sin2φ2)+h2=√δ2+h2
−−−−−−−−−−−− to co podkreśliłam to =1.
4 sty 21:17
Aga1.: Przy φ nie ma kwadratu.
4 sty 21:19