Wyjaśnienie trygonometrii
magu: Nie wstawie tutaj konkretnego zadania, ale chcialaby kogos ogarnietego z trygonometrii prosic o
pomoc w wyjasnieniu paru rzeczy, bardzo prosze bo mam sprawdzian w pon.
4 sty 18:56
krystek: Pytaj , może jestem "ogarnięta".
4 sty 18:57
magu: no wiec mam problem nawet z podstawa, mam zadanie by uproscic wyrazenie
sin(α+300)+sin(2α−400)+cos(1000−3α) dla α=−250 nie korzystajac z tablic matematycznych.
w rozwiazaniu mam
cos(−250 + 300) + cos(−500 −400) + cos(1000+750)
pytanie dlaczego sin zmienil sie na cos?
4 sty 19:00
krystek: a to jest wg mnie żle
sin(−25+30)+sin(−50−40)+cos(100+75)=sin5+sin(−90)+cos(175)=
4 sty 19:05
magu: tez tak myslalam ze tak powinno byc bo skad ten cos nagle tam? ale tak mam w ksiazce
4 sty 19:06
krystek: a wyjściowe zad jak wyglada?
4 sty 19:07
magu: Uprosc wyrazenie sin(α+300)+sin(2α−400)+cos(1000−3α) dla α=−250 nie korzystajac z tablic
matematycznych.
i rozwiazanie:
cos(−250 + 300) + cos(−500 −400) + cos(1000+750)= cos 50 + cos (−900)+cos1750= cos50 +
cos1750= cos 50 + cos(1800 −50)= cos 50 − cos 50=0
4 sty 19:09
magu: zle napisalam
cos(−250 + 300) + cos(−500 −400) + cos(1000+750)= cos 500 + cos (−900)+cos1750= cos50
+
cos1750= cos 500 + cos(1800 −50)= cos 50 − cos 50=0
4 sty 19:10
krystek: I tak wprowadzacie w bład nie podając poprawnie treści zadania.
4 sty 19:30
magu: ale wszystko jest okej tylko ze stopnie sie nie pokazaly, wiec nie rozumiem oburzenia z Twojej
strony
4 sty 19:48
PW: Symbol stopnia jest w zestawie czcionek − uzyskasz go, gdy przy włączonym NumLock wpiszesz
Alt0176.
@magu:Chcesz pomocy, to nie warcz na pomagających.
4 sty 20:40