Wielomiany
Modern: Dla jakich wartości parametru k reszta z dzielenia wielomianu W(x) = k
2x
20 − 6x
10 −9k
przez dwumian (x−1) jest nie mniejsza od 4?
A więc liczę że W(1)=0, by P(x) "zniknęło", wychodzi mi k
2 − 9k −10 ≥ 0. Delta wychodzi fajna,
tylko odpowiedz moja to od (minus nieskonczonosci, −1≥, ≤10, + nieskon.), podczas gdy w
odpowiedziach zamiast −1 i 10 są −2 i 5. Pomóżcie!
4 sty 18:43
krystek: W(1)≥4
4 sty 18:45
Modern: Tak zrobiłem, tylko odpowiedź wychodzi inna.. Nie wiem, czy ja mam jakiś błąd w obliczeniach (w
końcu piątek wieczór), czy w odpowiedziach jest błąd)..
4 sty 18:47
krystek: Zapisałeś w(x)=0
4 sty 18:48
krystek: Zapisz sprawdzę.
4 sty 18:49
Modern: W(1)≥4, więc wychodzi mni, że k2 − 9k −6 ≥ 4, czyli że k2 − 9k − 10 ≥ 0. Delta wychodzi 121,
pierwiastek z delty 11, k1 wychodzi −1, k2 wychodzi 10, podczas gdy w odpowiedziach k1
wychodzi −2, a k2 wynosi 5. Nie wiem czy to mój błąd, czy odpowiedzi.
4 sty 18:51
krystek: i liczysz poprawnie , może być bład w przepisaniu zad lub w odp .
4 sty 18:55
Modern: OK, chodziło mi o to, by ktoś sprawdził, czy dobrze liczę, widocznie jest błąd w odpowiedziach.
Dziękuje bardzo i pozdrawiam serdecznie
4 sty 18:57