zadanie
prawie jak naukowiec: mam problem z takim oto zadaniem :
jednym z roziwązań równania 3x
3+ax
2+bx+12=0 gdzie a,b ∊Cjest liczba 1+
√3 znadź a i b
moje dorgie słoneczka matematyczne pomózcie mi, czyli temu "mądremu" inaczej
4 sty 18:38
krystek: podstaw za x i zobacz co otrzymasz . Wg mnie potrzebny jest jeszcze jeden warunek.
4 sty 18:52
Modern: Mam dokładnie to samo zadanie, i też mi się zdaje, że potrzebny jest jeszcze jeden warunek.
Podstawienie nic nie da niestety.
4 sty 19:03
Mat: a może 2a(2+√3) + b (1+√3) + 15(1+√3)=0 i szukasz dla jakich a,b równanie ma dwa
pierwiastki
4 sty 19:14
AC:
Wstaw za x=1+√3 i przyrownaj do zera, ponieważ a,b ∊C
otrzymasz dwa równania bo części całkowite muszą się wyzerować oraz współczynnik przy √3
i z nich wyliczysz a i b. Jeśli się nie pomyliłem to:
a = 0 ⋀ b = −18
4 sty 19:17
prawie jak naukowiec: kurcze nie wychodzi mi
4 sty 19:25
Eta:
Skoro jednym pierwiastkiem jest x
1= 1+
√3
to drugim musi być x
2= 1−
√3
ze wzorów Viete
a dla równania : ax
3+bx
2+cx+d=0
| | −12 | |
to: x1*x2*x3= |
| = −4⇒ (1+√3)*(1−√3)*x3= −4 ⇒ −2x3= −4 ⇒ x3=2 |
| | 3 | |
i mamy: 3(x−1−
√3)(x−1+
√3)*(x−2)=0
3(x−2)(x
2−2x−2)=0
3x
3−12x
2+6x+12=0
a= −12 , b= 6
4 sty 20:17
PW: @Eta: Muszę zapytać, bo mnie zablokowało.
"Skoro jednym pierwiastkiem jest 1+√3, to drugim musi być 1−√3".
To genialna heureza, czy jest na to naukowe wytłumaczenie? Bo zastanawiam się: gdyby podali, że
znany jest pierwiastek x1=2, to (nie wykonując dzielenia) jaki można wyciągnąć z tego wniosek
o innych pierwiastkach?
5 sty 23:35
PW: @Eta: Chyba dzisiaj nie będę spał.

Tłumaczysz mi to co ja wiem, a Ty rozumiesz.
Ja wiem, że jeśli pierwiastki są − mówiąc umownie −"sprzężone", to równanie kwadratowe ma
współczynniki całkowite. Ale Ty zastosowałaś stwierdzenie odwrotne. Nic już nie tłumacz, muszę
do tego dojść sam.
6 sty 00:33
Eta:
6 sty 00:36
AC:
W ciele liczb Q(a + b√3) gdzie a, b ∊Q można wprowadzić operację sprzeżenia analogiczną jak w
ciele licz zespolonych.
Można wykazać, że:
sprzężenie sumy jest równe sumie sprzężeń:
(x + y)* = x* + y* gdzi x, y ∊Q(a + b√3) a x* = a − b√3
podobnie iloczyn:
(xy)* = x*y*
Teraz niech x0 jest pierwiastkiem wielomianu
w(x0) = ∑ akx0k = 0
Teraz robimy sprzężenie
ak* = akdo
∑ ak(x0*)k = 0 ⇒ x0* − jest pierwiastkiem tego wielomianu. cbdo
6 sty 01:04
PW: @AC: Dziękuję, pójdę spać spokojny.
Swoją drogą zastanawiam się,
Eta, czy ktoś poza mną zwrócił uwagę, że nie jest to
oczywiste.
6 sty 01:25
Eta:
6 sty 01:25
zombi: Widziałem kiedyś podobne, trzeba podstawić to nieszczęsne 1+√3 i to można było ładnie
poprzenosić sobie na którąś stronę i rozwiązanie się nasuwało, ale o tej godzinie nie pomogę.
6 sty 02:30