Fizyka.... Pmóżcie mi to rozwiązać. Błagam !!!!
Kaska: proton i elektron wpadają pod tym samym kątem w jednorodne pole magnetyczne. Oblicz stosunek
promienia krzywizny toru protonu do promienia krzywizny toru elektrou jeśli cząsteczki wpadają
w poloe magnetyczne z tymi samymi prędkościami 2. obie cząsteczki są rozpędzone w tym samym
polu elektrostatycznym
Masa protonu: mp= 1, 67razy 10−27kg ładunek protonu qp=1,6razy10−19 C
masa elektronu me= 9,11razy 10−31kg ładunek elektronu qe= −1,6razy 10−19 C
4 sty 18:24
MQ: Na cząstki działa siła Lorenza:
F
B=Bqv
która działa jako siła dośrodkowa:
z równania:
F
B=F
r
wyliczasz r i podstawiasz odpowiednie wartości
| | rp | |
W przypadku 1. ve=vp i lliczysz |
| |
| | re | |
W przypadku 2. korzystasz z faktu, że praca pola (przypuszczalnie na tej samej drodze −− co nie
zostało dopowiedziane w tym zadaniu! −− jak zwykle ktoś zadanie skopał):
W=U*q, gdzie U różnica potencjałów
zamienia się na energię kinetyczną
stąd wyliczasz v
e i v
p i jak w zadaniu 1
4 sty 18:38
Kaska: MQ A możesz mi to policzyć bo nie chciałbym zrobić błędu. Będę bardzo wdzięczna
4 sty 18:54
MQ:
W zad 1 v
e=v
p więc się skracają −− koniec
W zad 2:
E
k=W
| mv2 | | 2Uq | |
| =Uq ⇒ v=√ |
| −− pod pierwiastkiem jest cała prawa strona |
| 2 | | m | |
czyli:
| | rp | |
Podstawiasz do wzoru na |
| i upraszczasz −− U się skróci. |
| | re | |
4 sty 19:10
Kaska: Bardzo Dziękuje
4 sty 19:23