równanie trygonometryczne
Szymon: Jak to rozwiązać takie zadanie?
Rozwiąż równanie 2 tg cosx + 1=2 cosx + tgx w przedziale <0;2π>
4 sty 17:22
Janek191: Czy nie ma pomyłki w treści zadania ?
Może powinno być
2 tg x cos x + 1 = 2 cos x + tg x ; < 0; 2 π > ?
4 sty 17:46
Szymon: Już nie ma.
2 tg x cos x + 1 = 2 cos x + tg x ; < 0; 2 π > ?
Przekształciłem to równanie do postaci:
(2 cos x − 1)(tg x −1)= 0
Zapisałem równania w postaci dwóch równań elementarnych:
cos x = 0,5 oraz tg x = 1
I nie wiem co dalej. Jak rozwiązać takie równanie?
4 sty 18:34
Janek191:
cos x = 0,5 ⋁ tg x = 1
x = π/3 + 2π *k ⋁ x = 2π − π/3 + 2π*k ⋁ x = π/4 + π*k , gdzie k jest liczba całkowitą
czyli
x = π/3 + 2π*k ⋁ x = 5π/3 + 2π* k ⋁ x = π/4 + π*k
Wybierz z tego rozwiązania należące do dziedziny.
4 sty 18:46
Szymon: Możesz mi wytłumaczyć jak to obliczyłeś?
Odpowiedz do tego zadania różni się od twojej:
x= π/3 v x= 5π/3 v x = π/4 v x= 5π/4
4 sty 19:08