Trygnometria, zdj z treścią zadań
olam: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d3fc9395e3b7e395.html tu sa tresci zadan, prosze sie nie przestraszyc otwierajac zdj bo niechacy dalam opcje
potwierdzenia pelnoletnosci.... siedze nad tymi zadaniami z siostra od 3ch godzin, obie
jestesmy w klasie maturalnej i az wstyd. prosze o pomoc
4 sty 17:13
Godzio:
14. Wystarczy odczytać kąt z tabelki (60o) i odczytać wartości dla konkretnych funkcji, a
reszta to liczenie (a to już powinniście umieć w gimnazjum)
16. Wzory redukcyjne, znane ? cos120o = cos(90o + 30o) = − sin30o = ?
Z tg135o próbować !
19. Narysować kąt: < (tak miej więcej wygląda) i poprowadzić z punktu A prostą pod kątem
prostym do drugiego ramienia, reszta to albo znana "ekierka" − tak to chyba się teraz nazywa,
albo wzory na f. tryg. w trójkącie prostokątnym
20. Możemy skorzystać ze wzorku na wysokość poprowadzoną z wierzchołka kąta prostego: h = √xy
(doczytać, w karcie wzorów jest chociażby), x i y mamy dane: x = 1, y = 4, zatem h = 2. Z
twierdzenia Pitagorasa liczmy przyprostokątną, a mając ją możemy policzyć tgα.
Powodzenia !
4 sty 17:21
olam: ślicznie Ci dziękuje za pomoc, wierze ze pomoga mi Twoje wskazówki
4 sty 17:26
olam: zad 20:
mowiąc "h" masz na mysli wysokosc duzego trojkata czy malego, bo ja nie pamietam,
nie kojarze tego wzoru
4 sty 17:36
Godzio:
Dużego, napisałem czym jest ta wysokość, "poprowadzona z wierzchołka kąta prostego" − a taka
jest chyba tylko jedna prawda

?
4 sty 17:41
olam: nie mysle, chora jestem, wybacz, juz sie koncentruje
4 sty 17:45
Godzio:
4 sty 17:46