Eta:
1/ ctg
π6 =
√3
więc:
ctg
x2= ctg
π6
x2=
π6 +k*π /*2 , k€C
odp;
x= π3 + 2*k*π , k€C
zad2/
przekształcamy równanie przy założeniu ,że :
1 + cosx ≠0 => cosx≠ −1 => x ≠ π + k*2π , k€C
i
| | cosx | |
ctgx = |
| , więc sinx≠0 => x ≠ k*π , k€C
|
| | sinx | |
zatem:
| | cosx | | 2 +2cosx − sinx | |
|
| = |
|
|
| | sinx | | 1 +cosx | |
cosx( 1 + cosx) = 2sinx + 2sinx*cosx − sin
2x
cosx + cos
2x +sin
2x −2sinx( 1 +cosx)=0
cosx +1 − 2sinx( 1 +cosx)=0
( 1 +cosx) ( 1 −2sinx)=0
1 +cosx =0 −−− sprzeczność z załozeniem
więc 1 −2sinx =0 => 2sinx = 1 => sinx =
12
sinx = sin
π6
x =
π6 +k*2π lub x= π −
π6 +k*2π
odp:
x = π6 +k*2π lub x = 56π + k*2π , k€C