prosze o rozwiązanie
misiaczek111: zad1 liczby 4 10 i c są długościami boków trójkąta równoramiennego oblicz c zad2 liczby x−1,x
,5 są długościami boków trójkąta równoramiennego oblicz x
4 sty 17:11
Janek191: z.1
4, 10 , c − długości boków trójkąta równoramiennego, więc
c = 10
========
z.2
x −1, x, 5 − długości boków trójkąta równoramiennego , więc
x − 1 = 5 lub x = 5
zatem
x = 6 lub x = 5
=======================
Mamy trójkąty o bokach mających długości:
1) 5,6,5
2) 4,5,5
−−−−−−−−−−−−−−
4 sty 17:53