prosze o rozwiązanie
misiaczek: zad1 pole okręgu wpisanego w okrąg o promieniu 4cm jest równe zad2 kąt środkowy i kąt wpisany
są oparte na tym samym łuku suma ich miar jest równa 180 stopni jaka jest miara kąta
środkowego
4 sty 17:04
Janek191:
z.1
Błędna treść !
==================
z.2
α − miara kąta wpisanego
β − miara kąta środkowego opartego na tym samym łuku
Mamy
β = 2 α
α + β = 180o
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
α + 2α = 180o
3α = 180o / : 3
α = 60o
==============
Odp.
β = 2*60o = 120o
====================
4 sty 18:05