.
shm: Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego trójątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
| | 3 | |
kątem α, że sinα= |
| . Promień okręgu wpisanego w podstawę jest równy 2√3. Wyznacz pole |
| | 5 | |
całkowite ostrosłupa.
4 sty 16:44
123_123_123_123:

R = 2
√3
Dalej z proporcji a pozniej z tw. pitagorasa
4 sty 16:51
shm: A wyszła Ci odpowiedź 126√3 ? Bo ja nie wiem co źle robie.
4 sty 17:35
dero2005:

r = 2
√3 =
13h
p ⇒ h
p = 6
√3
| h | |
| = sinα = 35 ⇒h = 35hs |
| hs | |
h
s =
√r2+h2
a =
23√3h
p = 5
P
c = P
p + P
b =
254√3 +
754√3 = 25
√3
przelicz działania
4 sty 22:02
harris: | | a√3 | |
a tu nie będzie hp=6√3 ⇒ |
| =6√3 ⇒ a√3=12√3 ⇔ a=12 ? |
| | 2 | |
4 sty 23:53
dero2005:
rzeczywiście nastąpiła omyłka w liczeniu
wg obydwu wzorów a = 12
Pp = 36√3, Pb = 45√3, Pc = 81√3
5 sty 21:54