pole trojkata
Emily: pole trójkąta o bokach a=12, b=11 i kątem między nimi γ=81 stopni wynosi? Próbowałam ile mogłam
i nic... Prooosze o pomoc!
4 sty 16:31
123_123_123_123:

Na czerwono kąt γ=81
Teraz z trygonometrii
podstaw i masz wszystko
4 sty 16:35
PW: Można było również zastosować wzór
W obydwu sposobach nie uciekniesz od tego, że liczba sin81° jest tak samo piękna jak sin30° czy
sin45°. Krótko mówiąc: tak zostawić (nie pytali przecież o przybliżenie, a gdyby pytali, to
zajrzysz do tablic).
4 sty 17:40
PW: A gdyby się upierali "podaj wartość dokładną", to
sin81°=sin(45°+36°) = sin45°cos36°+cos45°sin36° =
a te wartości są znane (można je znaleźć w tabelce podającej dokładne wartości niektórych
kątów, albo obliczyć samodzielnie, ale to już inne zadanie − nie wiem czy warto tutaj się
rozpisywać).
4 sty 17:47