Wiem, że to łatwe, ale nie pamiętam jak się do tego zabrać.. Proszę o pomoc.
bobek134:
4 sty 16:11
Licealista: w pierwszym musisz mnożyć obie strony przez (x+2) a w drugim zastosować sumę kwadratów i
kwadrat sumy (a−b)(a+b) i (a+b)2
4 sty 16:15
Piotr:
@Licealista
jakie obie strony ? nie widze rownania.
4 sty 16:18
Licealista: a sorka nie musisz mnożyć mianowników tylko postępujesz jak ze zwykłymi ułamkami
4 sty 16:19
bezendu1990: Najpierw wyznacz dziedzinę bo to podstawa
4 sty 16:19
Licealista: | 3−2x−10 | | 2x−7 | |
| = |
| =... dasz radę  |
| x+2 | | x+2 | |
4 sty 16:22
Licealista: no żesz w... znowu źle napisałem!
4 sty 16:23
bobek134: to jak w końcu
4 sty 17:46
Piotr:
nie umiesz dodawac/odejmowac ulamkow ?
wspolny mianownik i na jedna kreske.
wspolny to x+2 w liczniku bedzie :
3−(2x−10)= 3−2x+10= 13−2x
4 sty 17:55
bobek134: DZIĘKUJĘ BARDZO.
4 sty 18:02