rozwiazac nierownosc
kamila: rozwiazac nierownosc
ln(x2+x)<0
1 cze 19:21
Basia: Pomagam
1 cze 19:28
Basia:
założenia:
x2+x>0 ⇔
x(x+1)>0 ⇔
[x>0 ∧ x+1>0] ∨ [x<0 ∧ x+1<0] ⇔
[x>0 ∧ x>−1] ∨ [x<0 ∧ x<−1] ⇔
x>0 ∨ x<−1 ⇔
x∊(−∞;−1)∪(0;+∞)
0=ln1 (bo e0=1)
ln(x2+x)<ln1
e>1 czyli lnx = logex jest funkcją rosnącą
stąd:
x2+x<1
x2+x−1<0
nierówność kwadratową chyba potrafisz rozwiązać
pamiętaj o ograniczeniach wynikających z założenia
1 cze 19:33
kamila: dalczego w 1 zalozeniu zmienilas < na >
1 cze 19:34
kamila: kwadratowa potrafie .dziekuje.tylko gubie sie w tym kiedy < ,>, ≤,≥.
1 cze 19:36
Basia: iloczyn dwóch liczb jest dodatni ⇔
obie są dodatnie lub obie są ujemne
1 cze 19:36
kamila: czy ktos moglby mi podpowiedziec jak to rozroznic?
1 cze 19:39
Basia:
nierówność x2+x>0 też można rozwiązać jak każdą inną kwadratową
parabola ramionami do góry; miejsca zerowe 0 i −1
1 cze 19:40
Basia: co rozróżnić ?
1 cze 19:40
kamila: chodzi mi o to ze tutaj ln(x2+x)<0 jest "<" a w zalozeniu x2+x>0 ">"
1 cze 19:41
Basia:
to zupełnie co innego; logarytmować można tylko liczby dodatnie stąd
x2+x > 0 (jako liczba logarytmowana)
to nie ma nic wspólnego z kierunkiem nierówności zasadniczej
gdyby to była nierówność
ln(x2+x) > 0
lub
ln(x2+x) ≥ 0
lub
ln(x2+x) ≤ 0
albo równanie
ln(x2+x) − 0
założenie byłoby takie samo: x2+x>0
1 cze 19:59
kamila: a pozniej patrzymy czy to jest rosnaca czy malejaca przy tym 2 zalozeniu?dziekuje Ci bardzo.
1 cze 20:03
Basia: tak,
jeżeli a>1 to logax jest funkcją rosnącą i wtedy
logax1<logax2 ⇔ x1<x1
jeżeli 0<a<1 to logax jest funkcją malejąca i wtedy
logax1<logax2 ⇔ x1>x2
1 cze 20:12
kamila: bardzo mi pomoglas .jeszcze tylko jedno,czy przy okreslaniu dziedziny te zasady tez
funkcjonuja?
1 cze 20:14
Basia:
dziedziną logarytmu jest zawsze zbiór tych liczb, dla których wyrażenie logarytmowane jest
dodatnie, a podstawa >0 i ≠1
(tak jak tutaj x2+x>0)
jeżeli niewiadoma występuje w podstawie np. log4−x2(2x+3) trzeba założyć, że:
4−x2>0 i 4−x2≠1 i 2x+3>0
1 cze 20:22
Basia:
jeżeli chodzi Ci o funkcję logarytmiczną to oczywiście jest tak samo
1 cze 20:23
kamila: dziekuje
1 cze 20:32