wykonanie zielenia wielomianów
taki tam ja: witam. proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego zadania. kiedy próbują go rozwiązać, ciągle mi się
pojawia błąd, i nie wiem jak skończyć.
x5+3x4−2x3+3x2+4x−1:x+2
ja robie tak
x5+3x4−2x3+3x2+4x−1:x+2 =x4+x3
−x5−2x4
= x4 −2X3
−x4 −2x3
= i tutaj się gubię, bo wychodzi 4X3 a tego nie da sie normalnie podzieliś przez
x, bo wychodzą mi głupoty jakieś.
co robię źle, i jak to zrobić?
4 sty 15:22
Mat: W(−2)=0 i liczysz
4 sty 15:25
Mila: w(−2)=35 zatem będzie dzielenie z resztą 35
Zapis:
(x5+3x4−2x3+3x2+4x−1):(x+2) =x4+x3−4x2+11x−18
−(x5+2x4)
========
x4−2x3
−(x4+2x3)
=============
−4x3+3x2
−( −4x3−8x2)
==================
11x2+4x
−(11x+22x)
====================
−18x−1
−(−18x−36)
========================
35 reszta
Naucz się dzielić wg schematu Hornera, zobacz z lewej strony
4 sty 15:42
Tad:
... a skąd założenie, że W(−2)=0

? ... nieuprawnione

! −
4 sty 15:46
Mila: ?
4 sty 20:46