ekonomia... prosze o pomoc ;)
jolostyle: Witam proszę o pomoc z tymi zapewne "banalnymi" co dla niektórych zadaniami... z góry dzięki
1.
popyt P= (−0,5)Qd + 20
podaż P= 0,25Qs + 5
a) wyznacz cenę równowagi i wielkość równowagi
b) aby zredukować konsumpcje państwo ustaliło cene minimalna P=15zł. Określ rozmiar
nierównowagi rynkowej przy tej cenie.
2.Użyteczność marginalna z obejrzenia ostatniego filmu wynosi 10, a z ostatniego obejrzanego
meczu 45. Wypożyczenie kasety kosztuje 10zł, a bilet na mecz 40 zł.
Czy Grzegorz maksymalizuje swoje zadowolenie? jeśli nie co powinien zrobić by osiągnąć większą
satysfakcję ?
4 sty 15:06