CIĄGI
Anett: Trzy liczby, ktorych suma wynosi 54 tworza ciag arytmetyczny. Ciag, ktorego kolejnymi wyrazami
sa: 32, trzecia z poczukiwanych liczb i druga z poszukiwanych liczb jest ciagiem
geometrycznym. Jakie to liczby?
Bardzo bym prosila o rozwiazanie tego zadania, albo pomoc. W razie czego to tak łopatologicznie
kroczek po kroczku, zebym wiedziala jak zadania tego typu sie rozwiazuje. Sprawa zycia i
smierci!
Z gory dziekuje
Eta:
Witam

x, y, z −−− tworzą ciąg arytm. to z def. ciągu mamy
z treści zad. masz :
x+y +z = 54 −−− to drugie równanie
teraz z treści zad. wiesz ,że:
32, z, y −−− tworzą ciąg geometr. to też z def. ciągu geom. mamy:
trzecie równanie:
z
2 = 32*y =>
z2 = 32y
rozwiązujemy układ tych trzech równań i obliczamy x, y, z
zatem:
2y = x + z ( podstawiając do drugiego równania otrzymasz:
2y +y = 54 => 3y= 54 =>
y= 18
zatem z
2 = 32*18 => z
2 = 576 => z= 24 lub z= −24
2*18 = x+z => x+z = 36 więc x = 36 − z
to: x = 36 −24 => x = 12
lub x = 36 +24 => x = 60
Zatem liczbami tymi są:
12, 18, 24 lub 60, 18 − 24
Anett: Dziekuje.. Przeanalizuje to ..

Jeszcze mam kilka tego typu zadan ale np. z % .. i inne, jak
dla mnie pokrecone zadania z ciagow wiec troche tu znow dzis posiedze.