różniczka
AxAx: jak to obliczyc za pomoca różniczki

a)
3√9
b) (3,04)
3
c) log (10,08) ?
4 sty 14:47
Vizer:
Zrobię tylko a) reszta jest analogiczna. Mamy wzór :
f(x
0 + h) ≈ f(x
0) + f'(x
0) * h
Naszą funkcją będzie :
f(x) =
3√x
Ustalamy:
x
0 = 8
h = 1
Podstawiamy :
| | 1 | | 1 | | 25 | |
f(9) ≈ 3√8 + |
| * 1 = 2 + |
| = |
| |
| | 3 * 3√64 | | 12 | | 12 | |
4 sty 15:20
AxAx: a czemu 8 x0?
4 sty 16:12
Vizer: Ustalamy takie x0, żeby się dobrze liczyło, w tym przypadku 8 jest najlepszym wyborem, bo
3√8 to 2
4 sty 16:28
AxAx: a pomożesz jeszcze z tym b ? chociaż do ustalania, bo nie bardzo wiem jak to zrobic
5 sty 11:46
zenon: f = x3
f' = 3x2
f'(3) = 27
f(3,04)≈f(3)+0,04*f'(3)
5 sty 12:28
AxAx: dzięki wielkie!
5 sty 13:27