pomoc
Kasienka: Proszę o pomoc w rozwiązaniu:
| | sinx+cosx | |
Pochodna funkcji |
| |
| | sinx−cosx | |
4 sty 14:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
podstawiasz do wzoru i liczysz
4 sty 14:42
Kasienka: | 2cosxsinx−2sinxcosx | |
| |
| (sinx−cosx)2 | |
4 sty 14:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
licznik:
(cosx − sinx)(sinx−cosx) + (sinx+cosx)(cosx+sinx) = −(cosx − sinx)2 + (sinx+cosx)2 =
= (sinx+cosx + cosx−sinx)(sinx+cosx − cosx+sinx) = 2cosx2sinx = 4sinxcosx
4 sty 14:48
Kasienka: tam powinien być minus pomiędzy ()()−()() a nie plus
4 sty 16:48
PW: A jakby tak Kasieńko trochę trygonometrii, żeby sobie ułatwić?
Pomnożyć licznik i mianownik przez mianownik:
| | (sinx+cosx)(sinx−cosx) | | −cos2x | |
|
| = |
| |
| | (sinx−cosx)2 | | 1−sin2x | |
O ileż robota przyjemniejsza.
4 sty 17:23
Artur z miasta Neptuna:
Fakt ... − ... w tym momencie w liczniku zostanie piekne −2
4 sty 17:33