ile liczb całkowitych z przedziału od 1 do 250 jest podzielnych przez co najmnie
BU: ile liczb całkowitych z przedziału od 1 do 250 jest podzielnych przez co najmniej jedna z cyfr
2,3,5,7?
4 sty 14:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
albo
liczysz ile jest podzielnych:
przez 2
przez 3
przez 5
i przez 7
sumujesz i odejmujesz od tego
podzielne przez 2*3=6
podzielne przez 2*5 = 10
podzielne przez 2*7 = 14
podzielne przez 3*5 = 15
podzielne przez 3*7 = 21
podzielne przez 5*7 = 35
i dodajesz do tego
podzielne przez 2*3*5 = 30
podzielne przez 2*3*7 = 42
podzielne przez 2*5*7 = 70
podzielne przez 3*5*7 = 105
i odejmujesz od tego
podzielne przez 2*3*5*7 = 210
4 sty 14:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
albo liczysz ile jest liczb które nie są podzielne przez żadną z tych (2,3,5,7) liczb
4 sty 14:23
BU: ale dlaczego dodaje pozniej i odejmuje 1?
4 sty 14:26
BU: zamiast wszystko odjac ?
4 sty 14:26
Artur_z_miasta_Neptuna:

kwestia sumy zbiorów −−− kłania się podstawówka
4 sty 14:31
BU: ale i tak nic z tego rysunku nie czaje. MOze dasz rade jakos inaczej wytłumaczyc?
4 sty 14:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
narysuj sobie i kreskuj ... nie robilem tego bo to tutaj jest powolne i nic byś nie widział
4 sty 14:37
BU: ok dzieki
4 sty 14:38