Kofunkcje. O co w tym chodzi?
Infor: Witam. Mam duży problem. Jutro mam kolokwium a nie rozumiem jednej rzeczy podobno prostej.
Mógłby mi ją ktoś wytłumaczyć od A do Z i co z tego się bierze?
Mam taki przykład 4[cos 10π−4/3π)+isin(10π−4/3π)]=
4(cos4/3π−isin4/3π)=4[cos(π+π/3)−isin(π+π/3)]=4(−cos π/3+isin π/3)=4(−1/2+√3/2i)=−2+2 √3 i
Kolega mówił mi, ze chodzi tutaj o wzory redukcyjne. Nie rozumiem o co w tym chodzi. Dlaczego
nagle zamieniają się znaki na przeciwne, dlaczego 10π−4/3π=4/3π i w ogóle. Mógłby mi ktoś w
tym pomóc?
4 sty 12:53
4 sty 12:59
Infor: Znalazłem to już wcześniej, ale nie wiem jak je zastosować...
4 sty 13:00
Infor: Pomożecie?
4 sty 13:06
asdf:
Proszę!
4(cos (
10π − 4/3π) + isin(
10π−4/3π) =
Zauważ, że funkcja sin i cos jest okresowa, to znaczy, ze oscyluje, czyli sie powtarza co
| | π | | π | |
pewien przedział, jest nim 2π, więc czy to będzie wartość 2π+ |
| , czy |
| to jest to |
| | 2 | | 2 | |
samo (zobacz sobie na wykresie). Dlatego jezeli jest 10π to skracasz, jak było by 3π to wtedy
masz: π+2π = π. Narysuj sobie koło i zobaczysz (π=180
o).
4(cos(
−4/3π) + isin(
−4/3π)) =
tutaj korzystasz z tego, że cos(−x) =
+cosx oraz sin(−x) =
−sinx, więc aby sie pozbyc
tych ujemnych kątów musisz właśnie z tego skorzystać
4(cos(
+4/3π)
− isin(4/3π)) =
no i już masz..
| | π | | π | |
4(cos(π+ |
| ) − isin(π+ |
| ) = |
| | 3 | | 3 | |
4/3π = π+π/3, czyli jest to 3 ćwiartka, dla sinusa i cosinusa są to znaki ujemne, patrz tutaj:
http://www.matematyka.pl/latexrender/pictures/5/0/502802e591aa0eb7f6b6d65023def1a7.png
4(
− cosπ/3 − (
−sin(π/3)) =
Zobacz ze kąty zostały sprowadzone do pierwszej ćwiartki, pozostało to odpowiednio uprościć:
−(−) = + (tego chyba nie trzeba tłumaczyć)
4(−cos(π/3) + sin(π/3))
−4cosπ/3 + 4isinπ/3
odczytujesz z tabelki ile to jest π/3 i masz wynik.
4 sty 13:22
asdf: Zapis:
4(cos(+4/3π) − isin(4/3π)) =
no i już masz..
powinien wyglądać tak:
4(+cos(4/3π) − isin(4/3π)) =
no i już masz..
4 sty 13:27
Infor: Dlaczego 4(cos(π+π/3)− isin(π+π/3)= 4(−cosπ/3 − ( −sin(π/3))=? Gdzie podziało nam się te
pierwsze π?
4 sty 14:11
asdf:

redukujesz do pierwszej ćwiartki, a później z tego korzystasz.
4 sty 14:15
Infor: Redukuję do pierwszej ćwiartki? Nie rozumiem przepraszam. Już 7 godzina siedzenia przy matmie
wyłączam się...
4 sty 14:19
Infor: Resztę zrozumiałem tylko nie wiem dlaczego znika te jedno całe π...
4 sty 14:25
asdf: to może zacznij od prostych zadań:
| | 12π | | 5π | | 5π | |
cos ( |
| ) = π + |
| = −cos |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
| | 15π | | π | | π | | π | | π | |
cos( |
| ) = cos(7π + |
| )= cos(π+2*3π + |
| ) = cos(π+ |
| ) = − cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 47π | | 5π | | 5π | |
cos( |
| ) =cos( 6π + |
| ) = cos( |
| ) |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
4 sty 14:26
Infor: Dalej nie rozumiem dlaczego np w pierwszym znika nam π...

4 sty 14:31
asdf: ..musisz zredukować kąt do kąta ostrego (0;90) a pozniej korzystasz z tych zależności:
https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html
Nie miales wyjasnionych tych wzorów na lekcjach czy nie uważałes? (jak to drugie to zajrzyj do
natatek − pierwsze lekcje)
4 sty 14:33
Infor: My lecimy z zadaniami od razu bez rozpisywania czasami i nie wiem później co się z czego
bierze, stąd problemy. Tym bardziej jak miało się matematykę 6 lat temu... Już to zrozumiałem.
Jeśli będę miał problemy będziesz jeszcze tutaj? Chciałbym pisać tutaj z problemami. Dziękuję
bardzo za pomoc!
4 sty 14:44
asdf: Pisz, na pewno ktoś Ci pomoze, ja za 2 godziny wracam, jak będę potrafił to Ci pomoge.
4 sty 14:45
Infor: Dziękuję jeszcze raz

!
4 sty 14:49