Pochodna funkcji wielu zmiennych
Monia: Funkcja wygląda tak z = x
y.
| δz | |
| = xy *lnx (i właśnie nie wiem dlaczego) |
| δy | |
Proszę o policzenie po kolei drugiej pochodnej po y.
4 sty 12:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
(a
x)' = a
x * lna <−−− kojarzysz taki wzór
4 sty 12:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
xy = eln (xy) = ey*lnx
(ey*lnx)'y = ey*lnx * (1*lnx + y*0) = xy * lnx
4 sty 12:48
Monia: tak kojarzę. ale dlaczego został wykorzystany w tej pochodnej, a nie np. po x
4 sty 12:49
Monia: a skąd wzięło się to xy = e ....
4 sty 12:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
dlaczego w tym wzorze ... bo liczysz pochodna po 'y'

czyli masz stała
zmiennej
korzystasz ze wzoru (a
x)' = a
x * lna
przy pochodnej po 'x' masz sytuację zmienna
stała i korzystasz ze wzoru (x
a)' = a * x
a−1
własności logarytmów:
a
logab = b
w tym przypadku a = e ; b = x
y
4 sty 13:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak przeszłaś granice bez tego przekształcenia
4 sty 13:26