Trygonometria
Kostka: Kąt α jest ostry i tg α=2. Oblicz wartość wyrażenia 2cos2 α − 1
4 sty 12:29
Kostka: Dziękuję za zainteresowanie
4 sty 12:51
asdf: to ma być wartość podana, np. 2cos2x − 1 = 4? (to nie jest prawdziwy wynik).
4 sty 13:01
asdf:
sinx = 2cosx
sin
2x = 4cos
2x
4 sty 13:09
Patryk:

1+4=c
2
c=
√5
2cos
2α−1=
4 sty 13:15
asdf: ..źle zrozumiałem treść:
tgx = 2
sinx = 2cosx
sin
2x = 4cos
2x
sin
2x + cos
2x = 1
4cos
2x + cos
2x = 1
| | 2 | | 3 | |
2cos2x − 1 = |
| − U{5]{5} = − |
| |
| | 5 | | 5 | |
4 sty 13:26