dylemat
?: Dylemat :
Proszę o wytłumaczenie :
|8−2x|>10
8−2x=10 i 8−2x=−10
8−10=2x 8+10=2x
−2x=−2x//2 18=2x//2
x=−1 9=x
Dlaczego to jest rozwiązanie dobre, bo jak próbowałem rozwiązac tą nierównośc w następujący
spoósb:
|8−2x|>10
−2x>10−8 i 8−2x<−10
−2x>2//−2 −2x<−10−8
x<−1 −2x<−18 //−2
x>9
Powiedziała mi nauczycielka że nierównosc tego typu rozwiązuje sie pierwszym sposobem..co jest
grane?
1 cze 19:00
Eta:
IxI >a <=> x >a
lub x < −a
IxI<a <=> x <a
i x>−a
zatem rozwiązanie:
I8 −2xI >10 <=> 8 −2x>10
lub 8 −2x < −10
−2x > 2 lub −2x < − 18
x
< −1 lub x
> 9
więc
x€ (−∞, −1) U ( 9, ∞)
PS: podany przez Ciebie sposób , to rozwiązanie
równania
a nie
nierówności
1 cze 19:16
?: Eta,ja właśnie robiłem tak ja Ty.
1 cze 20:31
Eta:
Niezupełnie ! ....... masz tam spójnik
i
a ma być
lub ...... to ważne
bo przy spójniku
i wybierasz
cz. wspólną obydwu przedział.ów
a przu
lub..... wybierasz
sumę przedziałów ,
a to zasadnicza róznica!
1 cze 20:37
Eta:
Możesz rozwiązywać , tak jak Twoja Pani:
podała miejsca zerowe ; czyli x = −1 x = 9
tylko w odpowiedzi podaj :
jeżeli I x I
>0 to rozwiązanie
poza tymi miejscami zerowymi
czyli czyli dla x€( −∞, −1) U ( 9,∞)
a jeżeli pani poda ,że nierówność
<0
to odp:
między miejscami zerowymi:
czyli x€( −1, 9)
Rozumiesz już o co chodzi?.......
1 cze 20:44
?: Tak, rozumiem.Dziękuje
2 cze 07:27