Oblicz całkę (podstawienie uniwersalne)
Marcin: ∫dx5+sinx+3cosx
4 sty 11:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to zrób podstawienie uniwersalne ... jakie jest uniwersalne podstawienie
4 sty 11:41
Marcin: dochodzę do postaci
| | 2dt | | 2dt | | dt | |
∫ |
| =∫ |
| =27∫ |
| = |
| | 2t2+2t+8 | | (t+1)2+7 | | 17(t+1)2+1 | |
dalej właśnie nie potrafię próbuję dojść do postaci arctgx ale nic z tego nie chce wyjść
zgodnego z odpowiedzią
4 sty 11:57
Mila: | | 2dt | | dt | |
∫ |
| =∫ |
| = |
| | 2t2+2t+8 | | t2+t+4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 15 | |
[t2+t+4=(t+ |
| )2− |
| +4=(t+ |
| )2+ |
| postac kanoniczna] |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | dt | | 1 | | √15 | | √15 | |
=∫ |
| = [t+ |
| = |
| u; dt= |
| du] |
| | | | 2 | | 2 | | 2 | |
teraz Ci wyjdzie.
4 sty 16:22