nierówność
usy: 0,25log
3x
2+1=0
znalazłem odpowiedz w google ale jakby ktoś jeszcze mógł to wytłumaczyć, bo nie rozumiem jak
się usuwa to 0,25 i skąd wyszło log
33
(−4)
0,25log
3x
2=−1
log
3x
2=−4
log
3x
2=log
33
(−4)
x
2=3
(−4)
PW: | | 1 | |
Ten ułamek 0,25 to po prostu |
| , więc mnożymy obie strony równania przez 4. |
| | 4 | |
krystek nie myślał, że może być aż taki problem, więc tego nie tłumaczył.
A dalej zrobił lepiej niż w tym przepisanym przez Ciebie rozwiązaniu, po prostu definicja
logarytmu.
Oni też dobrze to robili, ale początkującemu trudno jest to zobaczyć, że
−4 = log
33
−4
choć to też jest po prostu definicja logarytmu.