pomocy
Kasia: zadanie. wyznacz dziedzine wrazenia a nastepnie uprośc.
4 sty 08:30
Kasia: dziedzina to chyba bedzie tak:
D: x2−1=0
x2=1 / : pierwiastek
x=√1
4 sty 08:32
Kasia: a z góry liczymy delte ale wychodzi ujemna i nie wiem jak mam to zrobic
4 sty 08:33
Kasia: halo pomoze mi ktos
4 sty 08:59
krystek: D: x2−1≠0 ⇔x≠−1 i x≠1
4 sty 09:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
w liczniku Δ nie wychodzi ujemna
4 sty 09:01
krystek: licznik rozłóż na czynniki : (x−x1)(x−x2)
4 sty 09:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
x2 = 1 ⇔ x = +/− √1
4 sty 09:02
Kasia: juz mi wyszlo
4 sty 09:06
Janek191:
Czy " wrażenia " mają dziedzinę ?
4 sty 09:17
Janek191:
D = R \ { − 1, 1 }
x2 + 2 x − 3 = ( x − 1)*( x + 3)
x2 − 1 = (x − 1)*(x + 1)
zatem
x2 + 2 x − 3 x + 3
−−−−−−−−− = −−−−−−−−
x2 − 1 x + 1
4 sty 09:22
PW: @Janek191: Kasia pewnie studiuje marketing. Popatrz, jak chłopaki rzucili się na to
zadanie licząc na "wrażenia". Ja też tu zajrzałem tylko dlatego.
4 sty 11:39
krystek: To zadamy prawidłowe pytanie : Dla jakich x∊R można wyliczyć wartość wyrażenia?
4 sty 14:51