sebo8: rozwiąż równanie
log5[3+log4(log2x+10)]=1
4 sty 01:59
ICSP: Ustalenie dziedziny jest paskudne więc lepiej będzie sprawdzić najpierw rozwiazać równanie a
potem sprawdzić czy ono pasuje.
log
5 (3 + log
4 (log
2 x + 10)) = 1
log
5 (3 + log
4 (log
2 x + 10)) = log
5 5
3 + log
4 (log
2 x +10) = 5
log
4(log
2 x + 10) = 2
log
4 (log
2 x +10) = log
4 16
log
2 x + 10 = 16
log
2 x = 6
x = 64
Spr
log
5(3 + log
4(log
2 64 +10)) = log
5(3 + log
4 (6+10)) = log
5 (3 + log
4 16) = log
5 (3+2) =
log
5 5 = 1
4 sty 03:40