Wzynacz wzór funkcji liniowej f...
Pawelxx: Wzynacz wzór funkcji liniowej f, która spełnia warunki:
f(−8) = 6 i f(−3) = 4
Proszę o pomoc.
4 sty 00:12
Mila: W czym problem?
4 sty 00:20
asdf: (−8;6) i (−3;4)
y = ax + b.
4 sty 00:26
Pawelxx: W tym, że nie potrafię dojść do rozwiązania takiego jakie jest w kluczu, czyli:
f(x) = −2/5x + 2 i 4/5
4 sty 00:29
Mila: podstawiasz do wzoru współrzędne punktów:
y=ax+b
6=−8a+b
4=−3a+b odejmujesz stronami
| | −2 | | −2 | | 6 | | 1 | |
2=−5a⇒a= |
| ⇔4=−3* |
| +b⇔4= |
| +b⇔b=4−1 |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
Poćwicz pisanie równań prostych w postaci kierunkowej i ogólnej.
4 sty 00:35
Pawelxx: Dzięki @Mila.
4 sty 00:40
Mila: 
Dobranoc
4 sty 00:45
Bogdan:
| | 6 − 4 | | 2 | |
albo: a = |
| = − |
| |
| | −8 + 3 | | 5 | |
| | 2 | | 2 | | 14 | |
y = − |
| (x + 3) + 4 ⇒ y = − |
| x + |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| | y1 − y2 | |
tu wykorzystałem zależności: a = |
| i y = a(x − x0) + y0 |
| | x1 − x2 | |
gdzie x
0, y
0 to x
1, y
1 lub x
2, y
2
4 sty 01:08