Treść: Nie używając postaci kanonicznej oraz równań na pierwiastki funkcji kwadratowej oblicz
te wartości.
mając równanie:
2x2 − x − 2 chcę wyliczyć miejsce zerowe, bez wykorzystania równań na x1 oraz x2.
Próbowałem to zrobić z kątem prostym, ale czegoś mi brakuje
Liczę normalnie deltę:
Δ = 1 + 2*2*4 = 17
| −Δ | −17 | 1 | ||||
q = | = −2 | |||||
| 4a | 8 | 8 |
| 1 | ||
Odległość q od osi rzędnych oznaczę Δq = 2 | . Potrzeba jeszcze jednej odległości, według | |
| 8 |
| −Δ | ||
Nie możesz skorzystać z wzoru na q? | ||
| 4a |
| 1 | 1 | 1 | 17 | |||||
2x2 − x − 2 = 0 /:2 ⇒ x2 − | x − 1 = 0 ⇒ x2 − 2*x* | + | − | = 0 | ||||
| 2 | 4 | 16 | 16 |
| 1 | √17 | |||
(x − | )2 − ( | )2 = 0 | ||
| 4 | 4 |
| 1 | √17 | 1 | √17 | |||||
(x − | − | ) (x − | + | ) = 0 | ||||
| 4 | 4 | 4 | 4 |
| 1 + √17 | 1 − √17 | |||
x = | lub x = | |||
| 4 | 4 |