Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt P(-3, -1) i prostopadłej do p
Pawelxx: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt P(−3, −1) i prostopadłej do prostej l.
l: 3x + 5y − 1 = 0
Proszę o pomoc.
3 sty 23:44
Dominik: | | 1 | |
− |
| *(−3) + 5 * (−1) + c = 0 |
| | 3 | |
wyznacz c i podstaw pod 1 rownanie
3 sty 23:48
Janek191: P = ( − 3; − 1)
l : 3 x + 5y − 1 = 0
Zapisuję równanie prostej l w postaci kierunkowej:
5y = −3 x + 1
y = (−3/5) x + 1/5
a = − 3/5
Warunek prostopadłości prostych:
a*a1 = − 1
zatem
( − 3/5)*a1 = − 1
a1 = 5/3
Równanie dowolnej prostej prostopadłej do danej:
y = a1 x + b1
czyli
y = ( 5/3) x + b1
Ma ona przechodzić przez P = ( − 3; − 1) , więc
− 1 = (5/3)*(−3) + b1
− 1 = − 5 + b1
−1 + 5 = b1
b1 = 4
zatem
Odp. y = (5/3) x + 4
=====================
3 y = 5x + 12
5x −3y + 12 = 0 − postać ogólna równania
=========================================
3 sty 23:54
Pawelxx: Po podstawieniu mam (4 to C):
− 1/3x + 5y + 4 = 0
A w kluczu jest odpowiedź: y = 5/3x + 4
Co powinienem zrobić?
3 sty 23:58
Pawelxx: Dzięki @Dominik i @Janek191.
3 sty 23:59
Mila:

| | 3 | | 1 | |
l: 3x + 5y − 1 = 0 [5y=−3x+1;y=− |
| x+ |
| ] |
| | 5 | | 5 | |
k: 5x−3y+C=0 prostopadła do prostej l
5*(−3)−3*(−1)+C=0
−15+3=−C
−12=−C
C=12
| | 5 | |
k:5x−3y+12=0 [−3y=−5x−12; y= |
| x+4] |
| | 3 | |
k⊥l
4 sty 00:00
Pawelxx: Dziękuję @Mila.
4 sty 00:13
Mila:
4 sty 00:20
NieOgarniamMatmy: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt P = (−3,−1) i prostopadłej do prostej y =
−4x − 3
Pliska bo nie umiem
22 kwi 15:45
22 kwi 15:53
NieOgarniamMatmy: Nie ogarniam...
22 kwi 17:21
Jolanta: zaczynamy od wzoru. y=ax+b
Jezeli dwie proste są równoległe to mają takie samo a Jeśli sa prostopadle to a
1*a
2=−1
Nasza prosta jest prostopadła do prostej y=−4x−3 a
1=−4
| | 1 | |
y= |
| x+b. należy do niej punkt P(−3,−1). Pierwszy w nawiasie jest x,drugi y. |
| | 4 | |
Podstawiam
24 kwi 00:43