proszę o pomoc:>
M.M.: Pod udowę bloku należało wykopać w określonym terminie 8000m3 ziemi.Praca zostala wykonana na
8 dni przed terminem,gdyż ekipa robotników przekraczała stale o 50 m3 dzienny plan.Oblicz,w
ciągu ilu dni miała być wykonana praca i o ile procentprzekraczano codziennie plan.
3 sty 23:33
M.M.: w sumie to zrobiłam pierwszą część,wyszło mi 40 dni.tylko nie wiem jak ta druga...
3 sty 23:37
pigor: ... dobrze ci wyszło, a co do tego drugiego, to
| | 8000 | |
|
| = 200m3 − planowana dzienna norma , więc |
| | 40 | |
| | 1 | |
50m3 = |
| *200= 25% * 200 , więc codzienny plan |
| | 4 | |
przekraczano o 50m
3, czyli o
25% . ...
3 sty 23:49
pigor: | | 50 | | 1 | |
... inaczej mówiąc |
| *100%= |
| *100%= 25% . ... |
| | 200 | | 4 | |
3 sty 23:51
M.M.: Dzięki !
4 sty 00:02