q
jac: Ile miejsc zerowych ma funkcja f
| | (x2−1)(x2−4)(x2−9 | |
f(x)= |
| |
| | (x−1)2 (x+2)2 | |
jak to zrobić
3 sty 23:31
jac: po 9 w liczniku zamknięty nawias
3 sty 23:32
Janek191: Trzeba rozłożyć licznik na czynniki oraz podać dziedzinę.
3 sty 23:37
Janek191: D = R \ { − 2 , 1 }
3 sty 23:38
Mila: zał. x≠1 i x≠−2
(x2−1)(x2−4)(x2−9)=0 i x≠1 i x≠ −2
(x−1)(x+1)(x−2)(x+2)(x−3)(x+3)=0
x−1=0 lub x+1=0 lub x−2=0 lub x+2=0 lub x−3=0 lubx+3=0
x=1 nie odp. x=−1 lub x=2 lub x=−2 nie odp. lub x=3 lub x=−3
miejsca zerowe {−1;2;3;−3}
3 sty 23:39
Janek191: a2 − b2 = (a − b)*( a + b)
3 sty 23:39