matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
w przedziale ⟨0,π⟩ .
Gizaf:
Rozwiąż równanie (2 − cos 2x)(2 + cos 2x) = sinxcosx + 3,5 Bardzo proszę o wytłumaczenie
3 sty 23:21
Mila:
1
4−cos
2
(2x)=
sin2x+3,5 [wzór 2sinxcosx=sin2x ]
2
1
1
−cos
2
(2x)=
sin2x−
[cos
2
(2x)=1−sin
2
(2x) z jedynki tryg.]
2
2
1
1
sin
2
(2x)−1−
sin(2x)=−
⇔
2
2
1
1
sin
2
(2x)−
sin(2x)=
2
2
podstawienie sin(2x)=t i t∊<−1;1>
1
1
t
2
−
t−
=0 /*2
2
2
2t
2
−t−1=0 rozwiąż
3 sty 23:29