Równania
Pati: rozwiąż równania a) cos3x=1 b) sin2x + cos2x − cos x = 0
1 cze 18:29
Basia: Podpowiadam
1 cze 18:31
Basia:
cosα=1 dla α=0+2kπ lub α=π+2kπ czyli
dla α=2kπ lub α=(2k+1)π czyli
dla α=kπ
stąd:
3x = kπ
x = k*π3
ad.b
cos2x = cos2x − sin2x
podstaw i napisz jakie równanie dostałaś
1 cze 18:34
Pati: sin2x+cos2x−sin2x−cosx=0
cos2x−cosx=0
1 cze 18:36
Basia: Teraz trzeba wyłączyć cosx przed nawias.
1 cze 18:48
Pati: cosx( cosx −1)= 0
1 cze 18:54
Pati: i co dalej mam z tym zrobić?
1 cze 19:16
Basia: iloczyn = 0 ⇔ jeden z czynników =0
czyli
cosx=0 lub cosx−1=0
cosx=0 lub cosx=1
cosx=1 ⇔ x=kπ
cosx=0 ⇔ x = π2+2kπ lub x=3π2+2kπ
czyli
x=kπ ∨ x = π2+2kπ ∨ x=3π2+2kπ
1 cze 19:25