Fizyka - dynamika. Pilne! Proszę o pomoc.
Fairy: Fizyka − dynamika. Pilne! Baaaardzo proszę o pomoc.
Na wózku poruszającym się ze stałym przyspieszeniem a
1 zamocowano bloczek przez który
przerzucono nić z dwoma ciężarkami o masach M
1 = m i M
2 = 2m (rys.). Współczynnik tarcia
klocków o wózek jest równy f. Zakładając, że bloczek jest nieważki a nić ślizga się po ni mbez
tarcia oblicz:
a) wartość przyspieszenia a
2 układu w układzie nieinercjalnym
b) wypadkową siłę działającą na oś bloczka
c) zapisz postać wektorów przyspieszenia dla obu klocków A
1 i A
2 w układzie inercjalnym
Jak to się robi? Tak samo jak w układzie inercjalnym?
Zrobiłem rysunek i wszystko zaznaczyłem. Rysunek:
http://jpghost.pl/obrazek_1357250226/
Zapisałem też (ale nie mam pojęcia czy dobrze) siły wypadkowe:
F
w1 = −F
b1 − T
1 + N
1
F
w2 = −N
1 − T
2 + F
c
ma = −ma −fmg + N
1
2ma = −N
1 − f2ma + 2mg
a) to wystarczy chyba wyliczyć a
b) to przekształcić do postaci ma = ... tak?
c) to wyznaczyć "a" dla każdego klocka pojedynczo tak?
Czy to jest dobrze czy źle

Błagam o pomoc!