matematykaszkolna.pl
Fizyka - dynamika. Pilne! Proszę o pomoc. Fairy: Fizyka − dynamika. Pilne! Baaaardzo proszę o pomoc. Na wózku poruszającym się ze stałym przyspieszeniem a1 zamocowano bloczek przez który przerzucono nić z dwoma ciężarkami o masach M1 = m i M2 = 2m (rys.). Współczynnik tarcia klocków o wózek jest równy f. Zakładając, że bloczek jest nieważki a nić ślizga się po ni mbez tarcia oblicz: a) wartość przyspieszenia a2 układu w układzie nieinercjalnym b) wypadkową siłę działającą na oś bloczka c) zapisz postać wektorów przyspieszenia dla obu klocków A1 i A2 w układzie inercjalnym Jak to się robi? Tak samo jak w układzie inercjalnym? Zrobiłem rysunek i wszystko zaznaczyłem. Rysunek: http://jpghost.pl/obrazek_1357250226/ Zapisałem też (ale nie mam pojęcia czy dobrze) siły wypadkowe: Fw1 = −Fb1 − T1 + N1 Fw2 = −N1 − T2 + Fc ma = −ma −fmg + N1 2ma = −N1 − f2ma + 2mg a) to wystarczy chyba wyliczyć a b) to przekształcić do postaci ma = ... tak? c) to wyznaczyć "a" dla każdego klocka pojedynczo tak? Czy to jest dobrze czy źle Błagam o pomoc!
3 sty 23:11
Fairy: Tylko tutaj chyba nie ma sił f1 i f2 więc źle zaznaczyłem an rysunku. Nic przecież nic nie ciagnietych klocków.
3 sty 23:26