matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki
Angela:
Oblicz:
ln
2
x
∫
dx
x
5
3 sty 22:55
Rafał274:
Przez części u' = x
−5
v = ln
2
x
1
2
u = −
v =
ln x
4x
4
x
ln
2
x
1
ln x
... = −
+
∫
dx = ...
4x
4
2
x
5
Następnie liczysz jeszcze raz przez części i masz wynik.
3 sty 23:00
Rafał274:
Poprawka:
2
v' =
ln x
x
3 sty 23:02