POMOCY!!
BarbiE: Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego,jeśli krawędź boczna ma 6 cm i tworzy z
wysokością ostrosłupa kąt 30*
1 cze 18:16
Basia: Podpowiadam
1 cze 18:25
Basia:

b=6
α=30
czerwona kropka to kąt prosty
sinα = ?
cosα = ?
czekam na odpowiedź
1 cze 18:30
BarbiE: sin α = 12
cos α= √32
1 cze 18:39
Basia: To prawda, ale teraz trzeba zapisać sinα i cosα przy pomocy liter x,b,H i porównać
sinα=
xb
sin30=
x6
12 =
x6
2x = 6
x=3
analogicznie korzystając z cos30 policz H
x to połowa przekątnej d kwadratu o boku a
d=2x
d=6
d=a
√2
6 = a
√2
a = 3
√2
potem już wystarczy podstawić do wzoru na objętość
1 cze 18:45