wyznacz najmniejsza lub najwieksza wartosc funkcji
lola plis : wyznacz najmniejsza lub największa wartość funkcji
F(x)=x²−6x+5
3 sty 22:39
Tad:
... "uśmiechnięta" .... więc ma minimum
x
w=

?
y
min=f(x
w)=

?
3 sty 22:43
lola plis : o lol
3 sty 22:56
Janek191:
f(x) = x2 − 6 x + 5
a = 1 > 0 − ramiona paraboli skierowane są ku górze, więc funkcja ma najmniejszą wartość
y min = q = f(p)
p = − b/(2a) = 6/2 = 3
więc
y min = f(3) = 32 − 6*3 + 5 = 9 − 18 + 5 = − 4
=====================================
3 sty 23:25
pigor: ... , dana funkcja F(x)=x
2−6x+5= x
2−6x+9−4=
(x−3)2−4 ma wartość najmniejszą ,
gdy x−3=0, czyli tu równą
−4 . ...
3 sty 23:33