paulinka: Oblicz pole kola opisanego na trojkacie rownobocznym, gdy dane mamy pole tego trojkata rowne
16√3 cm 2
1 cze 18:16
Basia: Podpowiadam
1 cze 18:17
Basia:
| | a2√3 | |
Ptr.równobocznego = |
| |
| | 4 | |
podstaw i wylicz a (czyli długość boku trójkąta)
podaj wynik
1 cze 18:19
paulinka: jak ja nie wiem nic z matematyki... moglabys mi pomoc bardzo prosze
1 cze 18:21
Basia:
rozwiąż równanie
najpierw trzeba pomnożyć obustronnie przez 4
potem podzielić obustronnie przez
√3
dostaniesz a
2
spróbuj to policzyć
1 cze 18:24
paulinka: czy to bedzie tak :
ptrojkata:
p=a
2√3=64
√3 /:
√3
czy dobrze robie

wynik mi wyszedł
a = pierwiastek z 64
√3 przez
√3
1 cze 18:34
Basia: niestety nie
a
2√3 = 64
√3 /:
√3
a
2 = 64
a = 8
teraz policz wysokość h trójkąta równobocznego
promień koła opisanego na tym trójkącie to
R =
23h
1 cze 18:38
paulinka: h = 4pierwiastki z 3 przez 2
1 cze 18:41
paulinka: sorrki h=4√3
1 cze 18:41
paulinka: R =8
√3 PRZEZ 3, DOBRZE
1 cze 18:43
Basia: Dobrze. Jednak coś umiesz z tej matematyki. Powodzenia
1 cze 18:47