Znajdź funkcję odwrotną
Borys: Mam problem z pewną funkcją, muszę znaleźć do niej funkcję odwrotną.
f(x) = 2x − 1
dochodzę do momentu gdzie
y + 1 = 2x
szukałem odpowiedzi i myślę, że muszę skorzystać z
c = logaAc
ale w sumie nie wiem jak
3 sty 22:07
Borys: ok, jednak ciemno było pod latarnią
y = log o podstawie 2 z x +1
3 sty 22:23
pigor: ..., otóż, np. tak :
y=2
x−1 ⇒ 2
x=y+1 i x∊R i y+1>0 ⇒ log
22
x= log
2(y+1) i x∊R i y>−1 ⇒
⇒ xlog
22= log
2(y+1) i x∊R i y>−1 ⇒ x= log
2(y+1) i x∊R i y>−1 ⇒
y= log2(x+1) − szukana funkcja odwrotna , gdzie
x∊(−1;+∞), y∊R . ...
3 sty 22:31
Borys: Dzięki ale chwilkę się spóźniłeś, mimo tego ja to zrobiłem jakoś mniej profesjonalnie xD
11 sty 19:34