dziedzina funkcji
jac: wyznacz dziedzinę funkcji f
f(x)=√|x−1| −2
3 sty 22:00
3 sty 22:03
jac: ale tu ma wyjść przedział
3 sty 22:07
kubkow: |x−1|−2≥0 teraz to rozwiąż..
3 sty 22:08
jac: właśnie o to mi chodzi jak to rozwiązać
3 sty 22:10
pigor: ... dziedzina tej funkcji jest z definicji pierwiastka st, 2−ego: zbiór rozwiązań
nierówności
|x−1|−2 ≥0 ⇔ |x−1| ≥2 ⇔ x−1≤ −2 ∨ x−1 ≥2 ⇔
x≤−1 ∨ x ≥3 ⇔
⇔
Df=(−∞;−1>U<3;+∞) , ale gdyby ten pierwiastek był w mianowniku wzoru funkcji
to
|x−1|−2 >0 , czyli wtedy
x<−1 ∨ x >3 ⇔
Df=(−∞;−1)U(3;+∞) i tyle ...
3 sty 22:11