Wykaż?
Dołp: Jeśli abc= 1
to:
1 + ab 1 + bc 1 + ac
−−−−−−−− + −−−−−− + −−−−−−−−−−− ≥ 3
1 +a 1 + b 1 + c
Coś mi mówi że trzeba będzie skorzystać ze wz.sk . mnożenia.
Jak sie za to zabrać?
3 sty 21:57
Godzio:
Wszystkie jedynki zapisujemy jako abc i wyciągamy co się da:
| 1 + ab | | 1 + bc | | 1 + ac | |
| + |
| + |
| = |
| 1 + a | | 1 + b | | 1 + c | |
| ab(c + 1) | | bc(a + 1) | | ac(b + 1) | |
| + |
| + |
| |
| a(1 + bc) | | b(1 + ac) | | c(ab + 1) | |
Teraz z nierówności A ≥ G próbuj dalej sam
3 sty 22:07
Dołp: Czym jest G?
3 sty 22:12
ZKS:
Chyba średnia geometryczna.
3 sty 22:15
Godzio:
Spieszyłem się i wydawało mi się, że dobrze to napisałem, a oczywiście jest źle

Nie trzeba
było w licznikach zamieniać 1
| 1 + ab | | 1 + bc | | 1 + ac | |
| + |
| + |
| ≥ |
| a(1 + bc) | | b(1 + ac) | | c(1 + ab) | |
| | 1 + ab | | 1 + bc | |
3 * Pierwiastek z całego wyrażenia: √ |
| + |
| + U{1 + |
| | a(1 + bc) | | b(1 + ac) | |
| | 1 | |
ac}{c(1 + ab)} = 3 * |
| = 3 |
| | √abc | |
3 sty 23:04
Godzio:
| | 1 + ac | |
Poprawiam zapis: |
| |
| | c(1 + ab) | |
3 sty 23:05