podzielność
monika: wykaż że 2|a(a+1)
∃q∊ℤ i r∊{0,1} takie że a=2q+r
1o r=0⇒2|a więc 2|a(a+1)
2or=1⇒2|(a+1) więc 2|a(a+1)
a np.24|a(a+1)(a+2)
24=23*3
3|a(a+1)(a+2) ∃q∊ℤ i r∊{0,1,2} takie że a=3q+r
i ktoś może mi to wytłumaczyć co tutaj zaszło?
3 sty 21:53
monika:
3 sty 22:22
monika:
3 sty 23:16
monika:
4 sty 00:02
ICSP: ale jak wezmę a = 1,5 to wcale ta podzielność nie zachodzi
4 sty 00:09
Janek191:
2 I a*(a + 1); a ∊ Z − zbiór liczb całkowitych
a i a + 1 to kolejne liczby całkowite, zatem :
jeżeli a jest liczbą parzystą, to a*( a + 1) jest podzielne przez 2
jeżeli a jest liczbą nieparzystą, to a + 1 jest liczbą parzystą i a*(a + 1) jest podzielne
przez 2
ckd.
4 sty 09:52
Janek191:
2 I a*(a + 1); a ∊ Z − zbiór liczb całkowitych
a i a + 1 to kolejne liczby całkowite, zatem :
jeżeli a jest liczbą parzystą, to a*( a + 1) jest podzielne przez 2
jeżeli a jest liczbą nieparzystą, to a + 1 jest liczbą parzystą i a*(a + 1) jest podzielne
przez 2
ckd.
4 sty 09:55