romb
Kasiula: Oblicz obwód i pole rombu, którego kąty ostre mają miarę 30 stopni, a boki długość 4 cm.
Dlaczego jak robię według wzoru na Pole rombu czyli
e=2
f=2
√3
| | ef | |
to wychodzi mi inne pole jak jest w zadaniu? Jak obliczyć pole ze wzoru |
| |
| | 2 | |
3 sty 21:49
kubkow: A nie łatwiej Ci policzyć ze wzoru P=ah
3 sty 22:01
Kasiula: | | ef | |
łatwiej ale chciałabym wiedzieć jak się oblicza to zadanie ze wzoru |
| , możesz pomóc ? |
| | 2 | |
3 sty 22:12
Kasiula:
3 sty 22:22
Saizou : albo można od razu ze wzoru
P=a2*sinα
3 sty 22:25