poziom chyba gimnazjum
gość: | | (3 * 10−3)−2 * 2 * 10−2 | |
|
| |
| | 6*10−4 | |
3 sty 21:48
gość: czasem mi wychodzi 3 703 700
a czasem 30 000 000
3 sty 21:50
3 sty 21:51
bezendu1990: a sorry nie zauważyłem że tam po nawiasie jest −2
3 sty 21:52
gość: nie możliwe...
czemu tak ?
mozesz rozpisac
na 100 procent w iczniku mamy 0,006 a mianownik ?
3 sty 21:52
gość: ok to czekam na nowy wynik
3 sty 21:53
bezendu1990: to wynik wtedy 3703703,704
3 sty 21:53
gość: a napiszesz jak liczysz icznik?
3 sty 21:54
Licealista: | 6*10−8 | |
| = 1* 10−6−(−4)= 10−2 |
| 6*10−4 | |
3 sty 21:55
Licealista: sorrka, tam zamiast 10 do −6 ma być do −8 nanieś tylko poprawkę. Wynik to 10−4
3 sty 21:56
gość: Licealista ale pierwsza trójka w równaniu jest w nawiasie, ja tez trzeba do −2 podniesc. ty tez
nie napisaes dobrze
3 sty 21:57
gość: nikt nie umie pomoc

?
3 sty 21:58
3 sty 21:59
Licealista: | | 1 | | 19* 10−6 *2*10−2 | |
no to |
| ok w takim razie. |
|
|
| | 9 | | 6*10−6 | |
dasz radę dalej
3 sty 22:00
gość: bezendu mi tez tak wychodzi czasem ale jak koszystam ze wzoru:
(a*b)m = am * bm
to juz mi wychodzi inaczej , i mam problem
3 sty 22:02
bezendu1990: @Licealista źle masz
3 sty 22:02
bezendu1990: no to rób tak jak Ci rozpisałem i będzie git
3 sty 22:03
gość: teraz liceazlista jakby dobrze ale 10 do 6 chyba, a nie −6 w liczniku
3 sty 22:03
gość: bezendu czemu licealista ma zle, wydaje mi sie ze dobrze
3 sty 22:04
bezendu1990: | | 1 | |
nie jest dobrze bo mu wychodzi |
| |
| | 2700 | |
3 sty 22:05
Licealista: Ten o 22 jest na 100% poprawny tylko zamiast −6 w potędze powinno być −4, coś na tę 6 się
dzisiaj uwziąłem
3 sty 22:06
Licealista: mały błąd sorka już lepiej nie będę pisał
3 sty 22:07
bezendu1990: @gość zaraz Ci po kolej rozpisze i rozwieję Twoje wątpliwości
3 sty 22:08
gość: kurde dziękuję
3 sty 22:09
gość: licealista :
ten z 22 tez mi sie wydaje dobrze ae w iczniku chyba +6 a nie −6 w potedze
3 sty 22:13
bezendu1990: | (3*10−3)−2*2*10−2 | | | |
| = |
| |
| 6*10−4 | | | |
i teraz to rozwiąż
3 sty 22:18
gość: a jak 1/1000 podnieść do −2
3 sty 22:22
Licealista: =10002
3 sty 22:24
bezendu1990: | | 1 | |
Ty nie masz podnosić |
| tylko najpierw masz wykonać mnożenie w nawiasie i to co |
| | 1000 | |
otrzymas do −2 potęgi podnosisz
3 sty 22:27
gość: ja pasuję
3 sty 22:45
bezendu1990: nie pasuje tylko policz sam/a napisałeś/aś poziom gimnazjum więc nic trudnego
3 sty 22:46
bezendu1990: | | 3 | | 1000 | |
masz ( |
| )−2=( |
| ) 2  |
| | 1000 | | 3 | |
3 sty 22:47
gość: 3703703,7037...
tak?
3 sty 22:50
bezendu1990: tak
3 sty 22:52
gość: na bank ?
3 sty 22:52
bezendu1990: tak na bank
3 sty 22:53
gość: DZIĘKI
3 sty 22:53