Proszę o sprawdzenie rozwiązania
human: Proszę o sprawdzenie rozwiązania (to co jest na zielono było podane w zbiorze zadań, resztę
pisałem sam):
1. Sprawdź, czy podane ciągi są arytmetyczne.
a) an = 2n
r = an+1 − an
r = 2n+1 − 2n = 1
ten ciąg jest arytmetyczny
b) an= 5n2 − 7
an+1 = 5(n+1)2 − 7
5n2 + 10n + 1 − 7 − 5n2 − 7 = 10n − 13
ten ciąg nie jest arytmetyczny
3 sty 21:40
Tad:
troszkę skopane −:(
3 sty 21:42
Ajtek:
Odpowiedzi poprawne, ale błędy w liczeniu masz.
3 sty 21:43
Tad:
a
n+1−a
n=2
(n+1)−2n=2
...ale arytmetyczny jest −
3 sty 21:45
human: A drugi przykład jest w pełni dobrze? Ogólnie rozumiem ciągi, ale tego pierwszego podstawowego
zadania nie, a konkretnie obliczania an+1. No po prostu nie wiem co kiedy ma być przed
nawiasem i dalej.
3 sty 21:48
Tad:
a
n+1−a
n=5(n+1)
2−7−5n
2+7=5n
2+10n+5−7−5n
2+7=10n+5
... i ten ciąg arytmetyczny nie jest

!
3 sty 21:51
human: Thanks bro.
3 sty 21:55