Promień okręgu
PavLock: O ile wzrośnie dł promienia okręgu jeśli długość samego okręgu wzrośnie o 1 m?
3 sty 21:28
3 sty 21:37
pigor: ... otóż, niech L − długość okręgu o promieniu r , to
| | L | | L+1 | | L | | 1 | | 1 | |
2πr= L ⇔ r= |
| ⇒ r1= |
| = |
| + |
| − r+ |
| , czyli o |
| | 2π | | 2π | | 2π | | 2π | | 2π | |
| | 1 | |
|
| ≈ 0,1591 m ≈ 15,9 cm wzrósł promień r okręgu . ...  |
| | 2π | |
3 sty 21:47
PW: Tak, jest to piękne zadanie pokazujące, jak zawodna może być intuicja ludzka.
Czy zrobimy to dodając 1 m do sznurka opasującego piłkę, czy dodając 1 m do sznurka opasującego
kulę ziemską − wynik jest ten sam. Kot przejdzie pod sznurkiem.
Posługując się intuicją powiedzielibyśmy: pod sznurkiem opasującym kulę ziemską powiększonym o
1 m może zmieści się bakteria, kot na pewno nie.
Starzy nauczyciele wykorzystywali ten przykład do uświadomienia żakom potrzeby dowodu.
4 sty 11:28