Jak się za to zabrać?
usy: Całkowicie nie mam pojęcia jak to ugryźć
| 33√343+27√−128 | |
| |
| 46√729+5√(−8)2 | |
3 sty 21:04
PW: A po kolei policzyć każdy pierwiastek.
3√343 = 7, bo 73=343
7√−128 = −2, bo (−2)7=−128
i tak dalej, a na końcu podstawić we właściwe miejsca w ułamku.
3 sty 21:08
usy: | | 17 | |
policzyłem i mi wyszło |
| dobrze? |
| | 64 | |
3 sty 21:18
Krzysiek : 6√729=3 a √(−8)2=√64=8 i teraz podstaw.
3 sty 23:49
PW: Mianownik źle
3 sty 23:55
usy: | | 17 | |
A no racja, gdzieś na szybko liczyłem i podstawiłem w 6√729=6 teraz wyszło |
| i tego |
| | 52 | |
raczej już nie skrócimy
4 sty 10:43